Kista, Urna, Gravsten
Begravningsformerna är antingen jordbegravning eller kremation. Vid jordbegravning gravsätts man i en grav på en kyrkogård. Gravsättningen sker oftast i nära anslutning till begravningsceremonin.
Med några få undantag kan man gravsättas på vilken kyrkogård man vill, utan extra kostnader förutom transportkostnader. Detta då det finns en rikstäckande clearing mellan olika församlingar.
Kistor – att välja rätt kista
För det mesta vill man att kistan på något sätt ska spegla den avlidnes liv och person. Det kan handla om färg, form och utsmyckning, men också om kvalitet på bädd och inredning, val av material och miljöanpassning.
Besök sidan för våra kistor och vill ni ha mer detaljerad information, hjälper vi gärna till.
Gravsättning med urna
Eldbegängelse, eller kremering, innebär att kistan med den avlidne bränns och att askan placeras i en urna för senare gravsättning. Gravsättningen kan ske på flera olika sätt. Urnan kan placeras under jord i en grav med plats för en eller flera urnor. Urnan kan i de flesta fall även placeras i en befintlig familjegrav.
Besök sidan för våra urnor och vill ni ha mer detaljerad information, hjälper vi gärna till.
Gravstenar
Vackert huggna i naturens mest beständiga material bildar kyrkogårdens gravstenar en bro till tider som aldrig kommer tillbaka. På samma sätt kommer den sten du står i begrepp att beställa inte bara bli ett minnesmärke över en saknad anförvant, utan också ett tidsdokument för framtida kyrkogårdsvandrare.
Kontakta oss på begravningsbyrån för hjälp med utformning av eller renovering av befintlig gravsten.
Några förtydliganden
Traditionell gravplats
Grav för kista eller urna. I gravar där man tidigare gravsatt kistor går det normalt bra att även gravsätta urnor. En vanlig grav kan utsmyckas på olika sätt, vanligast är gravvård i sten. Gravplatsen är kostnadsfri och upplåts på 25 år. Gravrättsinnehavare är skyldiga att se till att graven sköts. Man kan avtala om skötsel genom kyrkogårdsförvaltningen.
Askgrav - Allmän urnlund
Allmän urnlund eller askgrav finns på en del kyrkogårdar och har kommit fram som ett alternativ till traditionell gravplats och minneslund. Man vet var gravplatsen är och man kan ha en markering, ofta en enkel sten. Graven sköts av kyrkogårdsförvaltningen, oftast utan kostnad.
Kolumbarium
Som ett alternativ till traditionell gravsättning förvaras urnan i en nisch, ett fack. Skogskolumbariet på Skogskyrkogården i Gävle rymmer 390 urngravplatser. För att få gravsättas i ett kolumbarium måste urnan vara av förgängligt material. Gravrättstiden är 25 år. Väljer man att inte förlänga och inte har några andra önskemål, gravsätts urnan i minneslunden.
Minneslund
Minneslund är en anonym gravplats som sköts av kyrkogårdsförvaltningen. Man får inte vara närvarande vid gravsättning. Blommor och ljus får placeras på anvisad plats. Vanligtvis sker gravsättning genom att askan grävs ner i minneslunden.
Spridning av aska
Efter tillstånd från länsstyrelsen kan man sprida askan över t ex havet, en sjö, en skogsdunge eller liknande.
Många som funderar på minneslund ser på fördelen att de anhöriga ej behöver ordna eller bekosta gravskötsel och kanske glömmer att det kan finnas ett behov att ha en speciell plats att gå till och minnas.